Vuurwerk

Gepubliceerd op 28 december 2020 om 13:43

De kerstdagen van 2020 zijn achter de rug. Het is alweer bijna oud en nieuw. En dat betekend normaal dat er ook vuurwerk wordt afgestoken. Voor veel honden levert dit stress op. Wat wel en niet te doen bij een hond met vuurwerk angst. 

Wat wel als uw hond bang is voor vuurwerk:

  1. Laat uw hond aangelijnd uit. Klinkt logisch toch? Laat uw hond in de dagen voor oud en nieuw waarin er veel vuurwerk wordt afgestoken aangelijnd uit. Een hond die last heeft van vuurwerk angst kan in paniek weglopen en daarbij behoorlijke afstanden afleggen. Zorg er voor dat de hond zich niet los kan trekken uit de halsband en/of tuigje. Als uw hond bang is voor vuurwerk is uw hond uitlaten met een lijn aan de halsband en tuigje aan te raden. Er zijn honden die niet bang zijn voor vuurwerk en er zelfs achteraan gaan. Ook voor deze honden geldt, laat ze aangelijnd uit. Ga zo nodig met de hond naar het bos toe waar je uw hond rustiger kunt uitlaten. 
  2. Blijf samen met uw hond binnen als er vuurwerk wordt afgestoken. Een in kopper. Neem uw hond niet mee naar buiten als er even na 24.00 uur vuurwerk wordt afgestoken. Voor uw hond is het een enorme steun als hij/zij samen met iemand die vertrouwd is voor hem binnen te zijn. Daarmee steunt u uw hond. 
  3. Deuren, ramen en gordijnen sluiten. Door deuren en ramen te sluiten wordt het geluid dat vuurwerk met zich mee brengt gedimd. Het sluiten van gordijnen zorgt ervoor dat het licht dat vuurwerk met zich meebrengt gedimd. 
  4. Zet muziek aan, wellicht harder dan u normaal doet. Het geluid dat de muziek of TV (dus niet het vuurwerk dat op tv te zien is) harder. Dit kan het geluid van vuurwerk  neutraliseren. Als u muziek aanzet, zet dan muziek aan die u prettig vindt. Hou ook rekening dat het geluidsnivo prettig is voor uw hond. 
  5. Ga wat leuks doen met uw hond. Uw kunt uw hond bijvoorbeeld een gevulde kong geven. Een snuffelmat voor uw hond kan uw hond ook afleiding geven, net als leuke denkspelletjes dit zorgt ervoor dat uw hond afgeleid wordt van het vuurwerk. 
  6. Blijf zelf rustig en uw hond steunen mag. Als u zelf rustig blijft tijdens het afsteken van vuurwerk zorgt dit ook voor meer rust voor uw hond. Komt uw hond tegen uw aanzitten of bij uw liggen om steun bij u te zoeken. Steun uw hond dan ook op dat moment.

Wat vooral niet doen bij een hond die bang is voor vuurwerk:

  1. Vetranquil. Gebruik dit middel niet. Vetranquil is door dierenartsen lang voorgeschreven bij honden die bang zijn voor voorwerk. Dit middel is een spier ontspanner waardoor het lijkt of uw hond geen last heeft van vuurwerk. Echter is uw hond mentaal er nog helemaal bij waardoor het voor juist nog meer angst zorgt. 

  2. Flooding. Pas geen flooding toe. Flooding is het blootstellen van een prikkel waar uw hond bang voor is. Uw hond ondervindt hier veel stress van waardoor de angst juist toeneemt.
  3. Geen groepslessen vuurwerkangst. Iedere hond is anders en vraagt om een individuele aanpak. Groepslessen waarbij ook vuurwerk wordt afgestoken is helemaal taboe. Hierbij stel je de hond bloot aan zijn angst (flooding) waarbij de angst voor vuurwerk toe zal nemen. 
  4. Uw hond negeren. Als uw hond bang is voor vuurwerk negeer uw hond dan niet. Geef juist aandacht. Door uw hond te steunen erkent u dat uw hond bang is. Troosten mag.

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.