Snuffelen

Gepubliceerd op 16 januari 2021 om 20:09

Als eigenaar kunt u er gek van worden. Het gesnuffel van uw hond. Takje hier, grassprietje daar, boom aan de linkerkant van de straat, het hekje van de buren noem maar op. De ene hond doet het vaker dan de andere hond. Als baasje kun je er behoorlijk gek en gefrustreerd van worden. Een wandelingetje maken kan zo een hele poos duren.

Waar wij als mensen visueel zijn ingesteld is de hond geurgericht. Voor de hond is het ruiken buiten als het lezen van een roddelblad voor mensen. De hond kan wel 100.000 keer beter ruiken dan wij mensen.

Waarom snuffelen honden?

Voor honden is geur een belangrijke informatie bron. Iedere hond heeft zijn eigen persoonlijke geur. Zo weet een hond of de ander een reu of teef is. Is die andere hond gezond? Wellicht loops? En wat heeft de hond gegeten.

Het levert de hond veel informatie op. 

 

Snuffelen ontspant een hond.

Als je de hond de tijd geeft om te laten snuffelen tot de hond klaar is met snuffelen kan de hond ontspannen. In het centrum van de hersenen worden de emoties van de hond gereguleerd, dit staat rechtstreeks in verbinding met de geurreceptoren van de neus van de hond. Door de hond de tijd geven om de snuffelen en zijn omgeving te verkennen is de hond instaat zich te ontspannen en het stressniveau laag te houden. Naast alle prikkels die de hond op doet tijdens het wandelen geeft snuffelen de hond de mogelijkheid om zich te ontspannen.

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.