Hoe laat jij je hond uit?

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 19:40

Samen met Erik zit ik vanmorgen tijdens het ontbijt naar buiten te kijken. Vanuit de plek waar we zitten kijken we op een groenstrook. Deze strook wordt voornamelijk gebruikt door baasjes om hun hond uit te laten. Iets waar ik toch graag naar kijkt. 

Er komen twee mensen voorbij. Allebei hebben ze een border collie aan de lijn. Beide dragen een hoofdhalster (deze wordt nog wel eens aangeraden als honden trekken.) De lijn wordt door beide nogal kort gehouden. Even ergens snuffelen wordt beantwoord met een ruk aan de lijn. Plassen mag nog net wel. Als ze daarna maar weer snel mee lopen. De staart van beide honden zit tussen de poten, ze mogen alleen strak naast de baas lopen en maken korte/kleine gespannen stapjes. De honden zijn duidelijk bang om iets verkeerd te doen.

Kort daarna loopt er een ,meneer met een oudere labrador aan de lijn. Hij voorop en de hond ongeveer twee meter achter hem aan sjokkend. De hond hond loopt mee omdat de baas nu eenmaal wil wandelen. Ik vraag mij af of de hond het wel zo leuk vindt of dat een klein stukje om een plas en/of poep te doen voor deze oude man al genoeg is.

 

Afgelopen donderdag wandel ik met mijn honden in het bos. In verte zie ik een hond aankomen. Deze gaat plat op de grond liggen. De baas loopt er al bellend langs zonder zijn hond aan te kijken. Als de baas mij passeert ligt de hond nog steeds op dezelfde plek waar deze kort daarvoor is gaan liggen. Voor mij is het duidelijk dat de hond het spannend vind om mijn roedel op afstand te zien. De baas is inmiddels uit het zicht verdwenen. Niet roepend of omkijkend of de hond eraan komt.

Uiteindelijk gaat de hond met een grote boog om de roedel heen op zoek naar zijn baas.

Het valt mij op dat veel baasjes met hun hond buitenlopen zonder aandacht te hebben voor hun hond. Echt aandacht zonder bezig te zijn met bellen, appen, muziek luisteren op de telefoon, een luisterboek of pratend met een wandelmaatje. Juist bij het wandelen is het een mooi moment om met aandacht bij je hond te zijn. Om in connectie te zijn met je hond. Je hebt dan aandacht wat je hond leuk vindt of als je hond het spannend vindt. Juist op de momenten dat je hond het spannend vindt buiten heeft je hond juist jou nodig om hem of haar veiligheid of steun te geven. Om je hond te laten weten dat jij even de leiding neemt zodat je hond jou mag volgen. Zeker op momenten dat je hond het contact met andere honden niet prettig vind is het fijn dat jij je hond laat weten dat je samen een andere kant op gaat omdat je hond gewoon geen contact hoeft te hebben met een andere hond.

Geef je hond steun, veiligheid, vertrouwen, leiding en aandacht tijdens het wandelen. Ik weet zeker dat jullie wandelingen dan veel meer waarde krijgt.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.