Je hond uitlaten aan de lijn

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 22:13

Tijdens mijn dagelijks leven, privé en als uitlaatservice, zie ik honden die aan divers soorten lijnen uitgelaten worden. Je hebt:

 1. Vaste lijnen met een vaste afstand. bijvoorbeeld van 1 meter.
 2. Jachtlijnen met of zonder stop.
 3. Sleeplijnen in diverse maten.
 4. Trainingslijnen (denk hierbij aan Aniek Winters en Cesar Milan)
 5. Flexlijnen

Als ik mijn hond Beer uitlaat dan gebruik ik een vaste lijn van 2 meter of een lange lijn van 5 á 10 meter. De korte lijn gebruik ik als Beer met de auto mee gaat. Ik kan bij het in de auto doen van Beer de riem aan zijn tuigje laten zitten tot we op de plaats van bestemming zijn en Beer rustig en veilig uit de auto laten. Met een 2 meter lijn kan Beer niet te ver van de auto vandaag lopen en is daar mee veiliger dan als hij los zit of aan een lange lijn of flexlijn zit. Bij wandelingen in de buurt of in het bos met aanlijn plicht loopt Beer aan een vaste lijn van 5 of 10 meter. Op deze manier heeft Beer alle ruimte om te kunnen snuffelen.  De lijn hangt altijd ontspannen waardoor Beer ontspannen kan wandelen. Dit betekent niet dat hij iedere kant op kan die hij wil, of onverwachts kan oversteken. Ook met een lange lijn kun je hond kun je er als baasje voor zorgen dat je hond niet de weg op kan lopen.

Met een lange lijn zorg je ervoor dat je hond zonder druk op de lijn, en daarmee ook zonder druk op een tuigje, halsband en daarmee ook op de nek kan wandelen. 

Door het wandelen met een lange lijn ben je actiever met je hond bezig. Je hebt er 2 handen voor nodig en daarmee heb je ook meer aandacht bij je hond. Hierdoor kun je er ook meer bewust van zijn wat er met met je hond gebeurt en heb je meer oog voor wat je hond nodig heeft tijdens het wandelen.  

Nadelen van de flexlijn 

Het is een bekend gezicht in het straatbeeld. Baasjes die hun hond uitlaten aan de flexlijn. Het lijkt ideaal om daar mee je hond uit te laten.

Door het wandelen met de flexlijn staat er continu druk om het tuigje of halsband. Je leert je hond trekken aan de lijn. Als je hond rent aan de flexlijn en de maximale lengte is bereikt krijgt je hond aan harde klap aan zijn nek als de lijn aan de halsband bevestigd is. Dat voelt voor je hond niet echt heel prettig. Dit naast de schade die schade aan de binnenzijde van de nek van je hond die dit teweeg brengt. Daarnaast krijg jezelf vaak ook een harde klap in je schouder als je hond aan de flexlijn trekt in het geval dat je hond tijdens het rennen ineens aan het eind zit.

Je kunt de lijn die aan de flexlijn zit vaak niet vastpakken als je hond ineens trekt. De lijnen zijn scherp waardoor je als baasje je hand brandt. Voelt niet echt prettig. 

Veel mensen hebben tijdens de wandeling aan de flexlijn veel minder aandacht voor hun hond valt mij op. De hond loop overal en nergens en de baas loopt rustig verder als de hond ergens staat te snuffelen. Ziet je hond iets (denk hierbij aan een andere hond, een fietser, een auto of iets anders dat je hond interessant vindt) dan is hij vaak zo vertrokken als je niet op je hond let tijdens de wandeling aan de flexlijn. 

Nadelen Correctie lijn of jacht lijn.

Tijdens een wandeling aan de lijn hebben een jacht of correctie lijn nadelen. Ze zijn kort waardoor je hond geen ruimte heeft om te snuffelen. Je hond is verplicht om dichtbij je te lopen. Tijd om even rustig te snuffelen is er vaak niet. De lengte van zo'n lijn is te kort om een aangelijnde wandeling met je hond te maken. Een jachtlijn kan prettig zijn als je met je hond naar een losloop gebied gaat. Eenmaal in het bos gaat deze af. Veel honden die dan loslopen hebben dan geen halsband om voorzien van een penning met het telefoonnummer van de baas. Als je hond dan wegloopt kan de vinder jou als baasje niet bellen. Als je hond om wat voor reden vast (gehouden) gehouden moet worden ben je vaak niet snel genoeg of heb je geen grip die je wel hebt als je hond een halsband of tuigje draagt. 

Nu even aandacht voor de correctielijn die hoog in de nek achter de oren wordt gedaan. Deze zit op het meest gevoelige deel van de nek waar ook veel belangrijke organen zitten. 

De organen die door de nek lopen zijn:

 1. De luchtpijp;
 2. De nekwervels;
 3. De aorta en andere slagaders;
 4. De schildklier.
 5. Spieren
 6. Bindweefsel

Als je een correctie lijn gebruikt en je hond bij ongewenst gedrag een correctie geeft geeft dat continu druk op de bovengenoemde organen. Daarbij is er een groot risico op schade aan de organen van je hond. Dit is de fysieke kant van een correctie lijn. Mentaal brengt een correctie lijn ook schade toe. Wat je vaak ziet bij honden die aan zo'n lijn loopt zijn:

 1. Een lage houding; 
 2. De oren naar achter gericht;
 3. Stress-signalen zoals hijgen en tongelen;
 4. Veel oogwit.

Een hond ervaart veel stress door op deze manier uitgelaten te worden. Je vertelt je hond continu wat je deze niet mag en dat je hond op ieder moment, en daar zit veel onvoorspelbaarheid in, een correctie kan krijgen. Dit zorgt voor je hond voor veel onveiligheid terwijl jij als baasje juist de persoon bent die je hond een goed en veilig gevoel zou moeten geven.

Mocht je vragen hebben om op en fijne, positieve, ontspannen wijze met je hond aangelijnd te wandelen neem dan contact op. Niets is mooier dan ontspannen wandeling waar je als baas op een betrokken en veilige manier je hond uit te laten waarbij je hond gezien wordt en je in jou een veilige haven vindt.

Liefs Kirsten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.