Bij Snuffel training wordt gewerkt met positieve trainen met de hond. Ik vind het dan ook belangrijk dat je de hond begeleid. Het woord begeleider wordt hierbij bewust gebruikt omdat ik het belangrijk vind dat je samenwerkt met je hond. Door grenzen te geven aan je hond en ook de grenzen van je hond te respecteren geef je veiligheid en duidelijkheid.

Gewenst gedrag wordt beloond en negatief gedrag begrensd en omgebogen in positief gedrag . 

Bij het op een positief trainen gaat het om 3 belangrijke vragen:

 1. Hoe gaat het met je hond? 
 2. Wat wil je? 
 3. Wat heb je nodig? 

Door het observeren van de lichaamstaal van je hond kun je zien hoe de hond zich voelt. Heeft je hond last van stress, angst, is je hond opgewonden, onzeker of blij. Door het lezen van de lichaamstaal kun je de hond de juiste begeleiding geven, begrenzen of steunen. Een hond heeft behoefte aan duidelijkheid, veiligheid, grenzen, beweging, mentale uitdaging en sociaal contact. Daarnaast is het voor je hond belangrijk om toegang te hebben tot voeding, water, een veilige plek om te rusten en vrij te zijn van mentaal en fysieke pijn. Als begeleider van je hond is het belangrijk dat je hier in voorziet.

Het belonen van positief gedrag kan op verschillende manieren. Voor de ene hond kan het iets lekker zijn en voor de andere hond een speeltje, een knuffel etc. 

Het begrenzen van negatief gedrag heeft niets te maken met corrigeren of straf. Wel met duidelijke grenzen,regelmaat en voldoende rust voor je hond. 

Wat is het verschil tussen corrigeren en begrenzen?

Het aangeven van grenzen wordt vaak verward met straffen. Het straffen/corrigeren van het gedrag van een hond gaat uit van het verminderen en het stopzetten van gedrag. Het begrenzen van gedrag gaat uit van het samenwerken tussen baas en hond en draagt bij tot het ontwikkelen van sociaal gedrag. Het doel van begrenzen is om de hond is aan te leren. Bijvoorbeeld

 1. Waar mag de hond niet komen. Mag de hond in de slaapkamer komen of in de keuken? Of mag de hond op de bank komen liggen? Als de hond van jou dit niet mag leer de hond waar hij wel mag komen. Belangrijk is dat je aan je hond duidelijk aangeeft wat het alternatief is wat je wilt zien. Dit kun je communiceren door niet dit doe maar...
 2.  De plaats waar hij mag eten . Veel honden willen graag bij hun baasjes zijn als zij eten. Je weet maar nooit of er wat valt, of als je als hond je baas vragend aankijkt je ook wat toegestopt krijgt. Belangrijk is dat je hond weet en leert dat hij zijn eigen plek heeft waar hij eet en drinkt. Dit is een veilige plek voor je hond. Hier weet hij dat hij ongestoord kan eten, er niemand zijn eten afpakt. Dit geeft duidelijkheid en veiligheid aan je hond.
 3. De speelzone. Voor je hond is het belangrijk waar hij mag spelen. Thuis is het een veilige zone waar hij met zijn bot bezig kan zijn of andere speeltjes die hij heeft. Niet alleen thuis is dit een belangrijke plek, ook tijdens de wandeling kan het een duidelijk moment zijn waarop de hond weet dat er gespeeld mag worden met een bal, stok of een ander belangrijk speeltje. Het spelen heeft zijn eigen plek en tijdens de wandeling zijn eigen tijd.
 4. De lichaam van mensen. Honden kunnen tijdens een begroeting tegen mensen opspringen of tijdens spel mensen bijten. Voor de hond is het belangrijk te weten dat hij niet mag springen tegen mensen en tijdens spel niet mag bijten.
 5. Veilig wandelen zonder trekken; Tijdens de wandeling in eigen omgeving of soms ook in het bos is de lengte van zijn riem belangrijk om zijn veiligheid te waarborgen. Daarnaast is het belangrijk voor de hond dat hij weet niet aan de lijn te trekken. Dit brengt zijn veiligheid in gevaar. Tevens ook de veiligheid van zijn baasje.
 6. De  grenzen van de lichamelijke vermogens. Er zijn honden, denk hierbij bijvoorbeeld aan jonge honden en/of prikkelgevoelige honden die over hun fysieke grenzen. Als begeleider is het belangrijk om deze fysieke grenzen te bewaken en te begrenzen. 
 7. De grenzen van de mentale vermogens. Een hond verwerkt dagelijks veel mentale prikkels. Niet alleen in huis ook buitenshuis ervaren ze veel prikkels. Denk hierbij aan het opdoen van allerlei geuren, het contact met andere honden, mensen, geluiden die ze opdoen. Als een hond overprikkeld raakt door alle prikkels ervaart een hond stress. Belangrijk is dat ook dit begrenst wordt om overprikkeling te voorkomen.

Naast dat wij grenzen aanbieden aan onze hond is het ook  belangrijk enkele grenzen van de hond te respecteren.

 1. Het lichaam als territorium.De hond geeft via lichaamstaal aan wat hij wel of niet prettig vindt. Als hij hiermee aangeeft dat hij iets niet prettig vindt is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Als je deze grens van de hond overschrijd kan de hond agressie gaan inzetten.
 2. Persoonlijke ruimte als territorium Ook de hond heeft behoefte aan zijn eigen plek waar hij rustig kan liggen, eten en slapen. Dit draagt bij aan de veiligheid en een plek waar de hond rustig kan liggen.
 3. Lichamelijke belastbaarheid. Iedere hond heeft in elke fase van zijn leve een maximale belastbaarheid. Als honden baasje i het belangrijk deze te respecteren en te bewaken.
 4. Mentale belastbaarheid. Ook een ervaart emoties en stress. Door middel van lichaamstaal wordt deze aangegeven. Belangrijk is deze niet te overschrijden en de hond de tijd te geven hiervan te herstellen.
 5. De mogelijkheid om tot aanpassing en ontdekken. Tijdens wandelingen kom je met je hond diverse situaties tegen. Een hond heeft tijd nodig om te kunnen ruiken, te observeren en prikkels te verwerken. Belangrijk is om de hond hiertoe de kans te geven. Ook is dit belangrijk in situaties die spannend zijn voor de hond, bijvoorbeeld bij objecten die de hond als spanend ervaart. Door te observeren en de hond ruimte geven kan hij deze prikkels verwerken. Als je de hond dwingt door te lopen kan dit bij de hond stress oproepen en angst verergeren.

Door de hond te belonen, te begrenzen en zijn grenzen te respecteren werk je samen met je hond aan een goede balans, veiligheid en fijne samenwerking.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Ik werk 1 op 1 met u als klant. Samen gaan we aan de slag met de onderwerpen waar u aan wilt werken. Ook gaan we in op de lichaamstaal van de hond. 

U kunt hierbij denken aan:

 1.  Het ontspannen aan de lijn lopen;
 2. Het niet op springen tegen mensen;
 3. Bij je komen als het nodig is; 
 4. Het rustig mee naar buiten lopen als je de hond gaat uitlaten.
 5. Het laten zitten als het nodig is. Denk hierbij aan zitten voor het voeren, bij het oversteken van een weg.
 6. Het rustig uit de auto laten komen. 
 7. Terug naar de plaats/mand gaan als er bezoek is of u gaat eten.

Hoe gaan het in zijn werk.

We maken een afspraak bij u thuis. Tijdens een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we waar de behoefte is om mee aan de slag te gaan. Dit wordt in een aanmeldformulier vastgelegd. Ook kunt u aangeven of u 1 of meerdere losse trainingen wilt of dat u graag gebruikt maakt van een pakket. Het pakket wordt dan gelijk betaald via een pin betaling. De losse trainingen vindt ook vooraf aan iedere training plaats door middel van een pin betaling. De factuur krijgt u uiteraard gemaild. 

De trainingen vinden plaats op het tijdstip en plaats van uw eigen keuze.

U kunt ervoor kiezen of u 1 training wilt of meerder lessen. 

Snuffel basis pakket

Het basis pakket bestaat uit 4 praktijk lessen. Hierin wordt ook een stukje theorie in mee genomen met betrekking tot lichaamstaal.

Als klant bepaald u het onderwerp en de locatie waar u wilt oefenen. De les duurt maximaal een uur. Bij vragen kunt u uw vragen stellen via de mail of whats app. Na de laatste les kunt u nog 14 dagen gebruik maken van contact momenten. 

 

  Snuffel Plus pakket

  Het basis pakket bestaat uit 6 praktijk lessen.

  Hierin wordt ook een stukje theorie in mee genomen met betrekking tot lichaamstaal.

  Als klant bepaald u het onderwerp en de locatie waar u wilt oefenen. De les duurt maximaal een uur. Bij vragen kunt u uw vragen stellen via de mail of whats app. Na de laatste les kunt u nog 14 dagen gebruik maken van contact momenten.

    

    Puppytraining

    U heeft een puppy in huis. Dan is het tijd om met uw puppy te gaan trainen en oefenen om deze tot een gehoorzame en sociale hond. Daar komt nog al wat bij kijken. Alles wat uw hond al jong leert draagt hij zijn leven lang mee. Het is dan ook belangrijk dxat het goed gebeurt. Positieve ervaringen opdoen met mens en hond is voor uw puppy van groot belang. 

    1. Zo heeft uw pup zijn naam te leren herkennen;
    2. Bij u komen als u uw pup roept;
    3. Netjes leert zitten om te wachten op zijn voerbak of aan de rand van de stoep voor dat u oversteekt;
    1. Leert dat mensen uw pup willen aaien;
    2. Geborsteld gaat worden;
    3. Dat de dierenarts uw pup aanraakt.
    4. Mee gaan in de auto;
    5. Wellicht leert om in een bench te slapen;
    6. Netjes aan de lijn mee lopen;

    Zo zijn er talloze onderwerpen waar uw hond kennis mee gaat maken om hem zo veilig en vol vertrouwen door het leven te laten gaan.

    De training bestaat uit 7 op maat gemaakte puppy lessen van 45 minuten. De training bestaat uit een theoretisch deel en uit een praktijkdeel.

    Product Prijs
    Privé training € 30,00 per uur
    Snuffel Basispakket € 100,00
    Snuffel Plus pakket € 140,00
    Puppytraining € 110,00

    Prijzen: Alle prijzen zijn inclusief BTW

    Betalingen: Betalingen vinden vooraf plaats door middel van een pin betaling.

    Aanmeldformulier Snuffel training

    Er is niets fijner om samen met je hond in balans te zijn.